De Oranjerie in ’s-Graveland: monumentaal en sociaal

Monumentaal wonen in het Gooi: kan dat nog? Jazeker, dat kan. Sterker nog, het kan zelfs in de sociale sector! Wie dat wil aanschouwen hoeft maar even de auto (liever de fiets of de wandelschoenen, natuurlijk) te pakken en naar het Noordereinde in ’s-Graveland te rijden. Daar werd op 15 februari jl. de opening gevierd van het nieuwe appartementencomplex de Oranjerie.

Oranjerie 's-Graveland
Na een flinke tijd van gesteggel (met o.a. omwonenden) is daar op het terrein van het voormalig Huize Brugchelen een schitterend complex gebouwd, bestaande uit 42 appartementen, deels met één en deels met twee slaapkamers. De woningen zijn comfortabel, uitstekend geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. En dat voor netto huurprijzen variërend van ca. € 525 tot € 690.

De corporatie Het Gooi en Omstreken heeft zich hier weer van zijn goede kant laten zien, getuige de reacties van diverse blije bewoners. De helft van deze nieuwe bewoners valt in de categorie starters, de andere helft in de categorie doorstromers, die een sociale woning in de gemeente Wijdemeren achterlaten. Een erg tevreden bewoner liet vol trots zijn pas verworven huis aan diverse belangstellenden zien. Op deze manier is er weer een stukje doorstroming mogelijk geworden, iets wat ook hoog op het verlanglijstje van de HGO staat.

Diverse sprekers, waaronder onze vice-voorzitter Koen van Beest, benadrukten in hun speech het unieke karakter van het gebouw, dat in goed overleg met de bouwer en de gemeente tot stand is gekomen. De opening werd feestelijk gevierd door het tonen van een toegangspoort in stijl met daarop de naam van het complex: ORANJERIE.

Deel dit bericht